Skip to content

500

U Kostelu se Uskrs, ako ga se promatra očima ostalih krajeva, slavi na pomalo neuobičajen i nekonvencionalan način. Generacije stoljećima žive za jedan dan koji je njima od iznimne važnosti, za koji se pripremaju još od zime. Streljaju, kako kažu, od Velikoga četvrtka do Uskrsa, no postoji jedan dan kada su pištole u potpunoj tišini, kada vrijedi pravilo da nijedna Kosteljanka te nijedan Kosteljanec ne puca. To je na Veliki petak, dan kada su i crkvena zvona u tišini. Period tišine traje do podneva na Veliku subotu. Nekada je subotom popodne postojao običaj obilaženja kuća. Kretalo bi se od prve kuće u selu, a kod svake iduće se stajalo i pucalo. Grupa streljača se povećavala, bivala sve veselijom i bučnijom pa tako nastavila do zadnje kuće u selu. Tamo se obično završavalo u noći, uz pjesmu i prepričavanje uskršnjih dogodovština. Tako je bilo dok se nije oformila Postrojba. Danas je isti običaj pretvoren u manifestaciju Kostelska uskrsna pištola.

Velika srijeda

Velika srijeda predviđena je za dvije aktivnosti, terensku nastavu učenika osnovnih škola i stare streljače. Putevima prošlosti nazvan je dan kada učenici spoznaju povijest Kostela, sudjeluju u kvizovima, vjernim prikazima borbe između Keglevićeve straže i turskih vojnika te se uspinju na Kostelgrad.

Stari streljači

Preko dvadeset se godina u večernjim satima okuplja stare streljače. Na taj im se način zahvaljuje na čuvanju tradicije Kostela i Postrojbe. Streljačice i streljači prisjećaju se svojih mlađih dana, proživljenih pustolovina, priča koje iznova prepričavaju svake godine.

Velika subota

Velika Subota dan je svečanoga otvorenja manifestacije koja se od 2017. godine održava na Kostelgradu. Uvertiru u subotnja događanja čini mimohod Postrojbe i njihovih gostiju u Krapini. Otvorenju na starom gradu prisustvuju povijesne postrojbe, mještani i svi namjernici štovatelji streljanja na i pod Kostelom.

Uskrs

U zoru uskrsnoga jutra pored crkve svetoga Mirka skupljaju se članovi Postrojbe – stražari, odnosno čuvari Isusova groba. Oni nakon ulaska u crkvu, u kojoj je tek upaljeno svjetlo, mirno i u tišini stoje pored groba. Vjerno se njeguje običaj streljanja – na obroncima se, još za potpuna mraka, čuju tek pucnjevi kojima mještani prije dolaska na misu jutarnjicu slave Uskrs. U jedanaest sati prijepodne, održava se mirna misa na kojoj se ne puca, a u šesnaest sati je ponovno misa, večernica, na kojoj se čuje glasno pucanje.

 

Bijela Nedjelja

Centralno događanje Bijele nedjelje povezano je s Danom grada Pregrade tijekom kojega povijesne postrojbe predaju prijavak gradonačelniku ispred Grada te prisustvuju svečanoj sjednici. Nakon toga se upućuju do Brega Kostelskih i kapelice svetoga Stjepana i Roka gdje je organizirano streljanje.